Om sommer, dyr, deilige dager og tørke..

with Ingen kommentarer

Vær og altfor mye vær

2018 har vært et spesielt vær-år sett gjennom bondens øyne. Media dekningen som kom utover sommeren har vel også fått de fleste- bønder eller ei, til å innse at vi er sårbare for naturens lunefulle skiftninger. Heldigvis ser det ut til at bønder i midt norge og i nord, hjelper de mest hardt rammede i sør. Og godt er det! <3 Vi har heller ikke sluppet unna med bekymringer rundt for og besetning. Dårlig vekst og drastisk nedgang i antall rundballer har gjort sitt til at vi måtte be om hjelp og bestille rundball til de som hadde til overs. Naturlige drikkekilder som elver, og vassdrag på beitene tørket også ut i varmen, og vi har kjørt ut vann til de som var hardest rammet.

Det ble jo endelig sommer her også. Vi frøyværinger er jo vant til en sommertemperatur på maks 17 grader så når gradestokken bikka 25 flere dager, var det jo hallelujastemning og vi inntok solstolen og grilla morgen og kveld.

 

Tidlig mai- og ikke så bekymret enda 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Et grisete liv

Vi har i år kjøpt inn 3 mangalitsa gris i tillegg til den vanlige frilandsgrisen. De er grisens svar på villsau. Vokser sakte, og er ikke utvokst før de er 18 mnd. Vi skal prøve ut kjøttet og avle på disse fine dyrene. De bor utendørs og gir oss mye glede med sitt sosiale vesen. De gir høylytt uttrykk for når de ønsker selskap eller mat. og er ordentlig kosete.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frilandsgrisene er snart klare for slakt siden de vokser i rakett fart og er rimelig svære allerede. De elsker søtbrød, og slafser høylytt når de får godsaker , frukt , eller middagsrester.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

250 sau ble klippet, medisinert og tatt helsesjekk – på under en uke , og 260 lam ble merket. Veldig fine lam i år! Og vi var veldig glad når vi var ferdige.. Det er en kraftanstrengelse uten like å klippe disse sauene , både for rygg og hender. heldigvis har vi veldig gode hjelpere med oss 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Og så var det mat igjen da!

Ingen sommer uten matlaging og eksperimentering. Sara var hjemme en tur i sommer også, og vi fikk både bakt og kokkelert. Vi prøvde ut gjærbakst med sitron og pistasjfyll ( ble idiotisk godt) og andre matretter vi prøvde ut på tilfeldige gjester. Flere av disse skal vi servere når vi åpner kafeen. Kommunen har dessverre lang behandlingstid på dispensasjon søknader – så vi må nok bare smøre oss med tålmodighet og uttrykket : » Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves» 🙂

 

Hjemmebakt brød med bakt søtpotet og chevre`. ristede gresskarkjerner, valnøtter, honning og basilikum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så nærmer den seg igjen… Den tristeste og fineste tida på året. Vi starter i år, som alle andre år i begynnelsen av september. Det er mulig å legge inn bestillinger allerede nå på: www.hurran.no   Vi oppdaterer bestillingslista med fullt utvalg om en uke, men det er mulig å sende en mail å gjøre bestillinger nå om du vet hva du vil ha. 🙂 Vi ønsker alle nye og gamle kunder velkommen til ny sesong og forhåpentligsvis nyåpnet kafe på høsten 🙂 Vi gleder oss!!

Følg oss gjerne på instagram også, der heter vi  hurran_gard.